Material


Träslag

Våra möbler tillverkas i träslag av högsta kvalité. Vårt främsta signum är träslaget ask som återfinns i alla våra produkter, som vi hämtar från vår träleverantör i det lilla samhället Ydre på gränsen mellan Östergötland och Småland.

Sedan århundraden tillbaka har asken traditionellt använts inte bara till premium möbler utan även verktyg och redskap eftersom det är slitstarkt, stabilt och elastiskt. Möblerna målas i en exklusiv slitstark högglans vit färg, alternativt betsas vita eller svarta som tillåter askens karaktärsfulla ådring och struktur att framträda, vilket ger möbeln en genuin karaktäristisk ytfinish.

I vissa av våra möbler finns det även delar av träslaget bok, som även det är ett klassiskt och tåligt träslag, vars släta yta lämpar sig särskilt bra som grund för lackfärg och högtryckslaminat.

Tree trunks

Björkplywood, eller kryssfaner, är en skiva av tunnare korslagda faner som är limmade och pressade med högt tryck under värmebehandling. Denna metod ger en hållfast och formstabil produkt med en väl bevarad träkänsla samt en nätthet som kompletterar den stabila asken. Björkträets skiktning ger även en vacker detalj till sidoytorna, och lämpar sig mycket väl till bl.a. bordsskivor och skåp. Björkplywooden som vi betsar täcker vi med askfaner.

Metall

Våra möbler innehåller olika slags metallkomponenter. Förutom svenska skruv och beslag samt tyska gångjärn och gasdämpare, använder vi oss av högkvalitativt svenskt konstruktionsstål samt den bästa aluminiumkompositen som finns. Alla beslag är gjorda för att hålla många år av användning och är specifikt utvalda för varje produkt. De är noggrant placerade för att uppfylla de funktioner som möbeln har utan att ta över helhetsintrycket av produktens design.

Aluminium, som många kallar framtidens metall, är ett smart material för att det kan återvinnas med bibehållna egenskaper till låg energiinsats. Aluminiumkompositen som vi använder till vissa ytor är en sandwichskiva som består av två ytterskikt aluminium samt en kärna av polyeten, konstruktionen ger ett material som är lätt och styvt med mycket bra tryckegenskaper och en slitstark helt plan yta.

Lättviktsmaterial

För de möbler vars design kräver ett lättare material använder vi oss av premium björkplywood, täckt av antingen betsad askfaner eller ett högtryckslaminat. I vissa fall en högtryckslaminerad täckt Reboard, som är en unik pappersbaserad sandwichkonstruktion som har exceptionellt hög styrka i förhållande till sin vikt. I sin grundform har skivan en helt slät yta med utmärkt tryckbarhet, samtidigt som en inbyggd fuktspärr ser till att materialet bibehåller sin form även i fuktiga miljöer. Vi kan även använda oss av ren aluminiumkomposit för dörrar.

Bordsytor

Alla bordsytor täcks av exklusiv slitstark högtryckslaminat som är mycket reptåligt, klarar temperaturer upp till 180 C och har hög resistens mot vätskor, vilket gör det idealiskt som ytskikt.